
Ben je ZZP'er?
Lees hier alles over het aanschaffen van een auto
Auto aanschaffen als ZZP'er
Als zelfstandige ondernemer is de aanschaf van een auto of bedrijfswagen een grote beslissing. Je auto is een belangrijk middel in je bedrijfsvoering en soms ook het visitekaartje van je bedrijf.
Alleen waar begin je? Waar let je op? Ga je je privé auto inzetten of ga je er zakelijk één aanschaffen? Welke lease- en financieringsvormen zijn er? En hoe profiteer je optimaal van belastingvoordelen voor ondernemers?
Allemaal vragen waarbij wij je kunnen helpen. Hier vind je alles wat je moet weten om de juiste keuze te kunnen maken.
Eerst de auto kiezen
Je kunt ook eerst de gewenste auto uit onze ruime voorraad kiezen en je vervolgens door onze verkoper laten adviseren wat de beste aanschafvorm is in jouw situatie. Bekijk snel online onze voorraad. Bij elke auto staat de aanschafprijs, maar ook de maandprijs bij particulier of zakelijk financieren vermeld.
Op de zaak kopen
Ga je de auto zakelijk aanschaffen dan komt de auto op naam van jouw onderneming te staan. Hierdoor kan je de autokosten aftrekken van de winst. Denk aan afschrijvingen, onderhoud, parkeerkosten, verzekering en motorrijtuigenbelasting. Rijd je meer dan 500 kilometer privé met je zakelijke auto, dan zul je bijtelling moeten betalen.
Privé kopen
Je kan ook ervoor kiezen om je privéauto zakelijk te gebruiken. Bij privé aanschaf staat de auto op jouw eigen naam. Hierdoor behoort het tot privévermogen en hoef je ook geen bijtelling te betalen. Je kunt geen autokosten aftrekken van de winst, wel mag je voor iedere zakelijke kilometer die je rijdt 23 cent van de winst aftrekken. De zakelijke ritten moeten wel nauwkeurig geregistreerd worden middels rittenregistratie voor de Belastingdienst.
Financial lease
Dit is een leasevorm waarbij je de auto financiert en uiteindelijk eigenaar wordt na afloop van het leasecontract. Het is vergelijkbaar met een lening: je betaalt maandelijkse termijnen en aan het einde van de looptijd heb je de mogelijkheid om de auto tegen een vooraf vastgestelde prijs over te nemen. De leasekosten zijn aftrekbaar als bedrijfskosten. Daarnaast kun je de BTW op de leasekosten en onderhoudskosten terugvorderen. De auto wordt op de balans van je bedrijf gezet, waardoor je afschrijvingen kunt toepassen.
Wat zijn de voordelen?
- Eigendom na het einde van de looptijd
- Vaste maandelijkse kosten
- Fiscaal voordeel
- Geen vooruitbetaling nodig
- Flexibiliteit in looptijd en betaling
Operational lease
Het verschil tussen financial lease en operational lease is dat je bij operational lease uiteindelijk geen eigenaar wordt van de auto. Je betaalt een vast maandbedrag. Aan het einde van de leaseperiode lever je de leaseauto weer in of kun je de auto overkopen tegen een bedrag dat bij het aangaan van het leasecontract wordt vastgelegd. Operational lease is een aantrekkelijke optie voor zelfstandige ondernemers die behoefte hebben aan flexibiliteit en voorspelbare kosten zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de eigendom en onderhoud.
Wat zijn de voordelen?
- Geen restwaarderisico
- Vaste maandelijkse kosten
- Fiscaal voordeel
- Geen vooruitbetaling nodig
- Eventueel eerste recht van koop
Private lease
Een private lease auto staat niet op naam van je bedrijf. Met private lease heb je daarom als zelfstandig ondernemer niet te maken met bijtelling en hoef je ook geen rittenregistratie bij te houden. Het maakt dus niet uit of je de auto zakelijk of privé gebruikt. Je mag de leasekosten niet zakelijk aftrekken. De BTW is bij private lease ook niet aftrekbaar. Je kan als ZZP'er wel zakelijk gereden kilometers aftrekken van de winst. Dat is een bedrag van 23 cent per kilometer. Verder wordt je bij private lease, in tegenstelling tot bij zakelijk leasen, bij BKR geregistreerd.
Wat zijn de voordelen?
- Geen restwaarderisico
- Vaste maandelijkse kosten
- Geen bijtelling
- Geen vooruitbetaling nodig
Veelgestelde vragen
Kan ik de auto afschrijven als ZZP'er?
Ja, dat kan als de auto van de zaak is. Je kan de autokosten aftrekken van de winst. Denk hierbij aan afschrijvingen, onderhoud, parkeerkosten, verzekering en motorrijtuigenbelasting.
Hoe werkt bijtelling voor een ZZP'er?
Wanneer je jouw zakelijke auto ook voor privézaken gaat gebruiken, dan betaal je daar bijtelling overheen. Als je meer dan 500 km per jaar privé rijdt, dan komt er bijtelling bij.
Kan ik als ZZP'er kiezen voor grijskenteken?
Je kunt ook kiezen voor een bestelauto met een grijs kenteken. Je betaalt daarvoor een lagere motorrijtuigenbelasting en krijgt door de ondernemingsregeling een vrijstelling voor de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm). Meer over bedrijfswagens\
Kan voor een korte periode een auto leasen?
Shortlease is de oplossing voor een flexibele invulling van jouw vervoersbehoefte. Meer info over shortlease