CSRD-plichtig? Denk aan verduurzamen mobiliteit
CSRD-plichtig? Denk aan verduurzamen mobiliteit
Vanaf 1 januari 2025 geldt voor grotere organisaties de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Dit betekent dat bedrijven gaan rapporteren over voor hen materiele thema’s op het gebied van Environment, Social en Governance.
Hoewel de richtlijn transparantie wil creëren, helpt het bedrijven ook om te verbeteren. Dit geldt bijvoorbeeld voor mobiliteit.
Duurzame mobiliteit is materieel
Bedrijven die moeten voldoen aan de CSRD beginnen met een dubbele materialiteitsanalyse. Ze kijken naar de impact op financiën en de impact op de omgeving van de ESG-thema’s waar de CSRD over gaat. Mobiliteit is, afhankelijk van het type organisatie, belangrijk voor een of beide aspecten. Daarom is dit thema materieel voor de CSRD-rapportage van veel organisaties. Steeds meer bedrijven werken om deze reden aan het verduurzamen van hun mobiliteit.
EV, OV en fietsen
Als je kijkt naar het verduurzamen van zakelijke mobiliteit zijn er grofweg drie richtingen. Hier laten we minder kilometers maken (door thuiswerken of digitale meeting organiseren) en gebruikmaken van deelmobiliteit even buiten beschouwing.
- Elektrificatie van het wagenpark
Maak het leasen van een elektrische auto aantrekkelijk door geen of een lagere eigen bijdrage te vragen, laadinfra op de zaak of bij mensen thuis te faciliteren en bijvoorbeeld de leasenorm te verruimen.
- Stimuleren van OV-gebruik
Overweeg de kosten van openbaar vervoer voor zakelijke ritten en woon-werkverkeer volledig te vergoeden, eventueel zelfs de 1e klas trein en daardoor het gebruik van de eigen auto te beperken. Dit draagt direct bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot.
- Stimuleren van de fiets
Bied je medewerkers een fietsleaseregeling aan, zodat mensen eerder op de fiets stappen voor woon-werkverkeer. Naast de positieve milieu-impact ook een directe stimulans voor de vitaliteit.
CSRD en mobiliteitsbeleid
Er valt voordeel te behalen door een flexibel mobiliteitsbeleid dat duurzame keuzes van werknemers beloont. Maar hoe behoud je het overzicht van alle bestaande regelingen zonder een wirwar van gegevens voor de loonadministratie? Een mobiliteitsapp waarin werknemers hun reizen vastleggen en die alle benodigde data levert, is dan een logische optie. Voor de CSRD wordt het verzamelen van data beschouwd als een aanzienlijke taak; de rapportagevereisten zijn vrij uitgebreid en ingewikkeld. Door te kiezen voor de app Van Mossel Mobility is meteen een groot deel van de benodigde mobiliteitsdata incl. de CO2-uitstoot ervan beschikbaar.
Meer weten over flexibel en duurzaam mobiliteitsbeleid of de concrete invulling ervan? We helpen je graag.