Wat kost elektrisch rijden?
Lees hier alle informatie
Wat kost een elektrische auto?
Het rijden met een elektrische auto kan op verschillende manieren goedkoper zijn dan met een auto op fossiele brandstof, maar dit hangt af van verschillende factoren zoals de kosten van elektriciteit versus brandstof, onderhoudskosten, en eventuele belastingvoordelen en subsidies vanuit de overheid. We lichten de drie belangrijkste factoren kort voor je uit.
Samengevat kan je stellen dat de operationele kosten van een elektrische auto meestal lager zijn dan die van een auto op fossiele brandstof, vooral door lagere brandstof- en onderhoudskosten en eventuele overheidssubsidies. De aanschafprijs van een elektrische auto kan hoger zijn, maar de totale eigendomskosten op de lange termijn kunnen lager zijn.
Energiekosten en verbruik
Het verbruik van een elektrische auto wordt aangeduid middels kilowattuur (kWh). De energiekosten hangen net als bij een benzine,- en dieselauto grotendeels af van het verbruik. Maar niet alleen het verbruik telt mee, ook de plaats waar je jouw auto oplaadt hangt af van de prijs die je betaalt. Thuis laden aan een eigen laadpaal is over het algemeen het goedkoopst, je betaalt dan hetzelfde stroomtarief dat je ook voor jouw elektrische apparaten en verlichting betaalt. Een publieke laadpaal is vaker al iets duurder, terwijl snelladen langs de snelweg meestal het duurste uitvalt. Al met al zijn de kosten per kilometer bij een elektrische auto vaak lager omdat elektriciteit goedkoper is dan benzine of diesel.
Onderhoudskosten
Een elektrische auto bestaat, in tegenstelling tot een verbrandingsmotor, uit veel minder draaiende onderdelen in zijn aandrijflijn. Dat betekent dat een elektrische auto minder vaak onderhoud nodig heeft en dat je daarmee reguliere onderhoudskosten bespaart. Bij een elektrisch auto hoeven reguliere onderhoudsdiensten zoals olie verversen, bougies vervangen, koppeling of distributieriem vervangen niet plaats te vinden. Ook slijten onderdelen zoals de remmen minder, doordat een elektrische auto regeneratief remt en de energie welke hierbij vrijkomt weer opslaat in de accu.
Veel merken geven daarnaast uitgebreide garanties op de levensduur van accu's, elektromotors en elektrische aandrijfcomponenten. Ook bij aankoop van een occasion kan je nog aanspraak maken op de fabrieksgarantie.
Aanschaf en voordelen
De componenten van een elektrische auto zijn vaak kostbaarder om te maken dan die van een benzine of dieselauto. Daardoor kan het prijsverschil tussen een brandstofauto en elektrische-auto groot lijken. Dit verschil wordt kleiner door belastingvoordelen, de daling van de kosten van de batterij en doordat een elektrische auto goedkoper is in onderhoud en gebruik. Dit jaar kan je nog profiteren van overheidssubsidies, zoals de SEPP-subsidie. Deze subsidie is er zowel voor nieuwe als gebruikte elektrische auto's.